ייעוץ שינה בגישה היקשרותית

ייעוץ שינה בגישה היקשרותית? מה זה? ולמה זה טוב?

מחקרים שונים מוצאים, כבר עשרות שנים, שילדים שחווים היקשרות בטוחה בילדות, יטו להיות מבוגרים שהרווחה הנפשית שלהם גבוהה יותר ומשפיעה לטובה כמעט על כל תחום בחייהם.

אנחנו יודעים גם שהדבר לו זקוק תינוק צעיר בכדי לחוות קשר בטוח הוא חוויה חושית של ההורה בקרבת מקום: תינוקות צריכים לראות, לשמוע, להריח, לגעת ולטעום (כן, כן..) את ההורים שלהם. וכל אחד מהדברים האלה מסייע מאוד לתינוקות לחוש רגועים ובטוחים. וזה נכון, כמובן, בכל שעה ביום. תינוקות זקוקים לקשר ותחושת ביטחון גם בלילה. רק בהדרגה, לאורך שנים, ילד יוכל להבין שההורים שלו תמיד שם בשבילו, ולשמור על התחושה שהם מעניקים לו קשר יציב ובטוח, אפילו אם הם לא בקרבת מקום.

לכן, בגישה ההיקשרותית אנחנו תמיד מעודדים הורים לספק קרבה ומגע. אנחנו גם מעודדים הנקה על פי דרישה, בכל גיל, לאימהות שמעוניינות בכך.

אבל מי יכול לספק כל כך הרבה קרבה, מגע, מענה לכל בכי וסבלנות אין קץ כשהוא פשוט כל כך עייף??

כי הרבה תינוקות, אולי אפילו רובם, לא ישנים שנת לילה רציפה. והשינה שלהם שונה משנת המבוגרים: מחזורי השינה שונים. השעות בהן השינה שלהם עמוקה לא זהות לשעות בהן המבוגרים מעוניינים לישון ובקיצור, קשה לישון טוב כשאתה הורה לתינוק צעיר.

אז מה עושים? ואיך ייעוץ שינה היקשרותית יכול לעזור?

קודם כל, נציע להורים מידע לגבי איך נראית שנת תינוקות במציאות. כי שנת תינוקות היא בעלת מאפיינים ייחודיים, היא מאוד שונה מהציפייה שלנו שתינוק "ישן כמו תינוק", וככל שנבין אותה טוב יותר, נדע כיצד הכי נכון לספק מענה לתינוקות ואיך לא לשלם מחירים כבדים מדי בשינה שלנו. יחד נתבונן בסידורי השינה, בשגרת הערב ובסדר היום. האם הם תומכים בשינה מיטבית? יש המון דברים, לפעמים מאוד קטנים, שניתן לעשות כדי לייצר שיפור בשינה במהלך הלילה ובכדי להפוך את ההרדמות לקלות יותר. ופה גם חשוב לומר, שבכל פתרון שנציע להורים נשתמש בידע שלנו על בטיחות בשינה ונמצא את הדרך הבטוחה ביותר בה התינוק שלכם יצליח לישון טוב. במקביל, ננסה להכיר את התינוק הספציפי שלכם וננסה לבדוק האם יש קושי מיוחד לתינוק – אולי משהו רפואי? או קושי ויסותי? אנחנו נוכל לנסות לראות אם יש דברים ששווה ללכת לבדוק יותר לעומק. ולעיתים נוכל להתאים פתרון שמתאים לילדים עם קשיים ספציפיים.

ולפעמים, התינוק שלכם, באמת פשוט ישן כמו תינוק. הכל בסדר. סדר היום תקין, אבל השינה שלו מלווה ביקיצות קצרות שמשבשות לכם את השינה ומבחינתכם הוא מתעורר נורא מוקדם, וגם אם בשביל תינוק הוא ישן בסדר, בשבילכם זה בלתי נסבל. גם במקרים האלה יש מה לעשות! כי במקרים האלה ננסה לבדוק איך אפשר בכל זאת, לעשות קצת התאמות בין השינה של התינוק לשינה שלכם ולמצוא דרכים בהם תמשיכו להעניק לתינוק את כל מה שהוא צריך, גם בלילה, ובכל זאת תצליחו להיות קצת פחות עייפים.  

אז מהו ייעוץ שינה בגישה היקשרותית? גישה שמבינה לעומק את חשיבות ההיקשרות עם הילדים שלכם, אבל גם מעריכה כל כך את הצורך שלכם ושלהם בשינה טובה בשביל לתפקד בתקופה הכל כך מיוחדת ואינטנסיבית שעוברת על הורים צעירים.

רוצים לדעת עוד?

מה אתם אומרים?

בזכות מיכל הצלחנו לדייק את סדר היום עבור ליה. בנוסף, הצלחנו לייצר עבורה תחושת ביטחון עם אבא לקראת השינה, מה שאפשר לה להגיע מספיק עייפה להרדמה בלילה. זה ייצר עבורנו הקלה משמעותית בהשוואה להתמודדויות לפני הליווי עם מיכל.
מיכל נותנת תשומת לב ומאוד אכפתית ואמפטית כל התהליך. ממש הרגשנו שהיא נמצאת שם איתנו ומכוונת אותנו כשאנחנו צריכים תמיכה.


יעל ודני.